Sayfalar

RÜZGAR ENERJİSİ RAPORU AÇIKLANDI

Geçen yıl tamamlanan yaklaşık 4000MW'lık yarışmaların, toplam beş milyar dolarlık rüzgar yatırımı anlamına geldiğinin altı çizilen raporda, Türkiye'nin rüzgar santrali yatırımlarında ve rüzgar sanayisinin yerleşmesinde atağa geçtiği vurgulandı.




Her yıl rüzgar hakkındaki gelişmeleri toparlayan TÜREB, rüzgar enerjisi istatistik dün düzenledikleri basın toplantısıyla paylaştı. Geçen yıl tamamen yaklaşık 4000 MW'lık yarışmaların, toplam beş milyar dolarlık rüzgar yatırımı anlamına geldiğinin altı çizilen raporda, Türkiye'nin rüzgar enerji santrali yatırımlarında ve rüzgar sanayisinin yerlileşmesinde atağa geçtiği vurgulandı.

Rapora göre rüzgar enerjisnde hem işletmeye geçen, hem de inşası devam eden santrallerde azalma olduğu görülüyor. Rüzgar yatırımları yok denecek kadar az olan Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri gibi ikincil rüzgar alanlarında ise hayata geçen santrallerde artış var.

Son beş yıldır ortalama %30 büyüyen sektör, bu yıl ise %12,5 oranında artış kaydetti. İnşa halindeki santrallerde ise %30 oranında gerileme var.

Raporda rüzgar kurulu gücünün 2016 sonunda 6.106 MW, 2017 sonunda ise 766 MW'lık bir artışla 6.872 MW'a ulaştığı belirtildi. İşletmede olan proje sayısı 164 olurken, Polat Enerji 566 MW ile ilk sırada, Güriş 453 MW ile ikinci sırada ve Demirer Holding 445 MW ile üçüncü sırada yer alıyor.

İşletmedeki rüzgar enerji santrallerinin kurulu güç bakımından %39'u iç Anadolu Bölgesinde bulunuyor. Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu'da hayata geçen santrallerde artış olduğu görülüyor. İllere göre sıralamada geçen seneye göre bir değişiklik yok. Yine birincil rüzgar alanları olan İzmir, Balıkesir, Manisa ve Hatay ön planda.

İşletmedeki RES'lerin %61'i 2007 öncesi başvurularına ait
Rapordaki çarpıcı bölümlerden bir tanesi de başvuru tarihlerine göre İşletmedeki RES'ler. İşletmedeki RES'lerin %61'i 2007 yılı öncesindeki başvurulara ait. 1 Kasım 2007 sonrasında ise %28'inin işletmeyi geçebileceği, kalan %11'lik kısmın da ilave kapasite artışlarından dolayı olduğu belirtiliyor.

İnşa Halinde RES'ler %31 azaldı
İnşaası devam eden 552 MW'lık 26 proje içinde en büyük pay 155 MW ile Sancak Enerji'ye ait. 57 MW ile Pekman Elektrik ikinci, 39 MW ile Erden Holding üçüncü sırada yer alıyor. İnşa halinde projelerin bu sene İç Anadolu Bölgesinde ağırlık kazandığı gözlemleniyor. Konya'daki ve Kahramanmaraş'ta ki inşası devam eden rüzgar yatırımları ise artık Türkiye'de ikincil rüzgar alanlarının da hareketlendiğinin göstergesi.

Kapasite Artış Talepleri Değerlendirilmeli
Rapora ilişkin görüşlerinin düzenledikleri basın toplantısında dile getiren TÜREB başkanı Mustafa Serdar Ataseven, "sektör olarak öncelikli amaçlarının sürdürülebilir, öngörülebilir ve yerlilik oranı yüksek bir piyasa oluşturmak" olduğunu söyledi. 2020 yılı sonrasındaki belirsizliğin ortadan kaldırılmasıyla sektördeki canlılığında artacağına inandıklarını ifade eden Ataseven, sanayicilerin ve yabancı yatırımcıların bu süreci yakından takip ettiklerinin altını çizdi.
Mustafa Serdar Ataseven
Geçtiğimiz yıla göre rüzgar sektörü performansının düştüğünü kaydeden Ataseven, yatırım süreçleri esnasında sektörün yavaşlamasını istemediklerini belirterek konu hakkında şunları paylaştı: "inşaa halindeki santrallerimizde ciddi bir azalma var ve maalesef yerine yenilerini ekleyemedik. 2015 yılının müracaatlarına ilişkin yarışmalar yıl sonu tamamlandı. Sektör önümüzde iki üç yıl boyunca izin süreçleri ve inşalar ile uğraşacak. Bu da rüzgar sektörü için daralma anlamına geliyor. İnşaa halinde olan santrallere baktığımızda iki türbin firmasının ön planda olduğunu görüyoruz. Diğer türbin firmalarının ve sanayicilerinin de canlılıklarını korumaları için sektör hareketliliğinin devam etmesi önemli.

Bu noktada halen işletmede olan bazı projelerin kapasite artış taleplerinin değerlendirilmesi yönünde önerilerimiz var. Yatırımcıların mevzuatta yer alan kapasite artışlarına ilişkin taleplerinin önünün açılması bu süreci rahatlatacaktır diye düşünüyoruz.

Bu taleplerin önü açılırsa sektör süratle bu yatırımları hayata geçirebilir. Çünkü bu projeler inşaat izin süreçlerini tamamlamış, yollarını inşa etmiş, enerji nakil hatlarını bağlatmış, kamulaştırmasını bitirmiş projeler. Yatırım tutarı 1,5-2 milyar dolar olan, 1.100 MW civarındaki bu yatırımların önü açılırsa, 2018-2019 yıllarında oluşacak duraksamanın önüne geçileceğini düşünüyoruz.

Bununla birlikte ülkemizdeki sanayinin hızla gelişmesi için büyük ölçekli projelere ihtiyaç var. Zaten YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) projesi ile birlikte küçük ve orta ölçekli projelerin devamlılığının sağlanması sektörün sürdürülebilirliği açısından önemli. Bunların hepsini bir arada yapmayı başarabilirsek ülke ekonomisine maksimum faydayı sağlamış olur. piyasada derinleşiriz.

İlerleyen süreçte Türkiye'de rüzgar sektörü belli bir yoğunluğa ulaştıktan sonra, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da ki ülkelere kadar uzanan sanayici pörtföyü oluşmasına destek vermiş oluruz. Kısacası sektör normal mevzuatlarda alınan başvuruları, hem de YEKA'yı birlikte sürdürmeyi bekliyor. Bu nedenle Nisan 2018'de alınması planlanan 2000 MW'lık başvuruların alınması sektör adına büyük önem taşıyor.

Bir de, yarışmaların piyasa fiyatı üzerinden indirim belirterek değil de, YEKA modelinde olduğu gibi elektrik fiyatları üzerinden değerlendirilmesinin projelerin hayata geçme şansını arttıracağını düşünüyoruz. Bu yaklaşım finansman sağlama açısından da yatırımcıya kolaylık sağlayacaktır. Temiz enerjiye giden yolda adımlarımızı hızlandırmanın tam zamanı."

 TÜREB

Yayın Tarihi: 08.02.2018





YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
RUSYA'DA DEV ÇUKURLAR BULUNDU
ÖTROFİKASYIN (GÖL KİRLİLİĞİ)
HAVA KİRLİLİĞİ AVRUPAYI EKONOMİK ANLAMDA DA ETKİLEDİ
LONDRA'DA HAVA KİRLİLİĞİ HAT SAFHADA
NÜKLEER SANTRALLER VE ÇEVRE
KARADENİZDE DEV DALGALAR
SÜRDÜRÜLEBİLİR YOL HARİTALARI
TÜRKİYE'DE BİR İLK
KÜRESEL ISINMA VE İSTANBUL-2
KÜRESEL ISINMA VE İSTANBUL-1
BREZİLYA'DA EN UCUZ RÜZGAR ELEKTRİĞİ SATILACAK
İŞTE 2012'NİN ÇEVRE OLAYLARI
EVİNİZDE ELEKTRİK ÜRETMEYE NE DERSİNİZ
AVRUPADA SÜRÜRÜLEBİLİR ENERJİ TEŞVİKLERİ AZALDI
WWEC RAPORUNA GÖRE RÜZGAR GÜCÜ ARTACAK
TEHLİKELİ ATIK NEDİR?
ABD'DE KASIRGA ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR
ALMANYA KARA TESLİM OLDU
ÇEVRE KİRLİLİĞİ NEDENLERİ
ÇEVRE SAĞLIĞI NEDEN ÖNEMLİDİR?
RÜZGAR ENERJİSİ
TÜRK BALIKÇICILIĞINI BEKLEYEN TEHKİKE
AMASRANIN TERMİK SANTRAL DRAMI
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ
SAPANCA GÖLÜNDE FELAKETTEN DÖNÜLDÜ
DOĞA İNTİKAM PEŞİNDE!
MANPOWER ANALİZ EDİYOR
2-3 YIL SONRA ÇEVRE YATIRIMLARI NE DURUMDA OLACAK
ANTARTİKA'DA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
NORVEÇ'TE KARBON DEPOLAMA TESİSİ YAPTILAR
ÇEVREMİ ODA NE? YANİ MEZUN GENÇ Mİ AT ÇÖPE GİTSİN
MERSİNDE YAPILMAK İSTENEN NÜKLEER SANTRAL DANDİK Mİ?
İKLİM VERGİSİNE ÇİN ENGELİ
TRAKYA TOPRAKLARI KURTARILMALI
NÜKLEERSİZ JAPONYA MÜMKÜN MÜ?
KANADA'DA BUZ TUTTU
BP SIZINTISININ NEDENİ KÖTÜ YÖNETİM
DİLOVASINDA ÇOCUKLAR KANSER İÇİYOR
ÇÖPTEN 2 MİLYON LİRA ÇIKTI
MOR RÜZGAR TRİBÜNLERİ
KÜRE DAĞLARINDA HES KABUSU
KORUNAN ALAN HE İNŞAATLARINA AÇILIYOR
POŞETE KARŞI ÇEVRECİ BİRLİK
GOOGLEDEN BÜYÜK BAĞIŞ
MAVİ YÜZGEÇLİ ORKİDOS KATLİAMINI DURDURUN
AVUSTRALYA'DA SEL YIKICI BOYUTTA
ABD'DE DEV PROJE
HAVA KİRLİLİĞİNİN TANIMI
SERA GAZI NEDİR?
YANARDAĞ HAKKINDA HERŞEY
YANARDAĞLARIN YILI



Hiç yorum yok: