Sayfalar

İŞTE 2012'NİN ÇEVRE OLAYLARI


1.Dünyamız dönüşümü mümkün olmayan yola girmektedir.
TARIM ALANLARININ YOK OLMASI KITLIĞA SEBEP OLACAK


İklim değişikliği, nufusun artması, aşırı tüketim  ve ekolojik dengenin bozulması dünyamızın dönüşümü mümkün olmayan bir duruma getirmektedir. Bu durum insanların  daha önce görmediği ağır sonuçları doğuracaktır. Bilim insanlarına göre bir ekosistem %50-90 arası değişim yaşarsa, yok olma tehlikesine maruz kalabiliyor.

Bilim insanlarının tahminlerine göre Dünyamızın karasal ekosisteminin yüzde 43'ü tarım alanları ve şehirlerin işgalindedir. İnsanların girmediği alanlar bile iklim değişikliği nedeniyle etkilenmektedir. Bilim insanları bu aşamaya gelememek için ekosistemin %50 sinden fazlasının değişimin önlenmesi için çaba harcanması gerektiğini açıklamaktadırlar. Malesefki toplum bilinci sağlayıp nüfus artışı durdurmadıkça bu pek mümkün olmayacağa benziyor. Ekosisteme bağlı biyolojik çeşitliliğin azalmasıyla gıda üretimi ve diğer ekosistem hizmetleri aksayacak, buna bağlı olarak dünyamızda gittikçe sıcaklıklar artacak ve azalan doğal kaynaklar nedeniyle insanların çatışmasına yol açacaktır. Diğer deyişle insanlar büyük felaketlerle karşı karşıya kalacaklardır. Bu yüzden ekolojik dengenin tekrar eski haline dönmesi o olmasa bile doğanın dengesini bozmayacak faaliyetlere geçilmesi şarttır.

 2. Kuzey kutbundaki buzların hızlı erimesi

BUZULLARIN ERİMESİ

Benim bu blogumda adından sık sık bahsettiğim küresel ısınma bildiğiniz gibi dünya genelinde büyük değişikliklere neden oluyor. Bu nedenle küresel ısınmayı önlemede çok önemli adımlar atmamız biz insanlar için önemli bir konudur. Kuzey kutbu, antartika'da 1. sınıf kaliteli su kaynaklarının erimesi ve denize karışması gerçekten dramatik bir olaydır. Bu yıl kuzey buz denizi en düşük seviyeye ulaştı: 3.4 milyon kilometrekare  Açıklamalara göre sadece 5 yıl önceden kayıt edilen eski rekoru kırarak en kötümser tahminlerin de ötesine geçti. Erimenin boyutu, bölgenin ısımasını etkili kılarak küresel ısınmayı daha çok etkilemektedir. Fakat erimenin etkileri sadece kuzey kutbuyla sınırlı kalmıyor kutuplardaki erime okyanuslardaki akıntıların yönünü değiştirerek meteorolojik olayların ve buna ilaveten dünyadaki sıcaklığı daha fazla arttırarak gezegenimizdeki dengesizliği hat safhaya çıkarıyor. Bilim adamları kuzey kutbundaki buz tabakasının on bilemedin onbeş yıliçinde tamamen eriyeceğini tahmin ediyor. Bunun olay gerçekleşirse eğer pek çok denize yakın şehir sular altında kalacak, pek çok ada kaybolacaktır, ayrıca yine bilim adamlarının açıklamalarına göre kaliteli 1. sınıf su bulmak çok zorlanacak ve bununla beraber kuraklık (çölleşme) ve sonucundada açlık ortaya çıkacaktır. Bu zincire çok dikkat edilmesi gerekir.


3. Sandy Kasırgası
SANDY KASIRGASI

Karayipler'de büyük insan dramına sebep olan  sandy kasırgası 250'den fazla insanı öldürdükten sonra, ABD'nin doğu kıyılarında etkili olarak büyük hasara yol açtı. ABD'de yaşanan bu olayda 153 kişinin ölümüne neden olurken 80 milyar dolardan fazla maddi hasara neden oldu. Yükselen su seviyesiyle birlikte ısınan deniz suyu birleşince hava durumu fırtına sezonlarının çok daha fazla artacağını ve etkili olacağı tahmin ediliyor. Küresel ısınmadan dolayı kasırgaların sayısını artmasından çok kasırgaların şiddetlerinin artacağı öngörülüyor.

4. Avustralya ve Meksika'da iklim yasaları

Avustralya'da en büyük 300 çevre kirleticiyi hedef alan vergi yasasını yürürlüğe geçirdi. Devletin yürürlüpe geçirdiği yasada vergi sekiz yıl içinde 159 milyon metrik ton karbon azaltmaya yönelik, her metrik ton 24$ olarak belirlendi. Vergiyle toplanacak para, gelir vergisini düşürmek ve refahını arttırmak için kullanılacak.

Meksika'da oldukça önemli bir iklim mevzuatı yürürlüğe kondu. Mevzuata göre karbon salınımı 2020'ye kadar yüzde 30 azaltılarak 2000'ler seviyesine düşürülmesi öngörülüyor. (Kaynak:yesilgazete.org)

5. Türkiye'de yenilenebilir enerjiye bakış arttı

2012 yılında Türkiye'de çıkan yeni yasada yenilenebilir enerjiyle alakalı çok iyi kararlar alındı. Ülkemizin bir çok bölümü güneş ve rüzgardan faydalanabilmektedir ve bu yüzden güneş enerjisi ve rüzgar enerjisine talep her geçen gün artmaktadır. Artık elektrik başta olmak üzere pek çok alanda bu enerji kaynaklarından yararlanılmaya çalışılmaktadır. Dünyamız küresel ısınmadan dolayı çok büyük tehlike altında olması yenilenebilir enerji kaynaklarında artış görülmektedir. Bildiğiniz gibi başta Petrol, , kömür vb sera gazı salabilecek olan kirleticiler ve doğal gazında dünyaya en fazla 70-90 yıl kadar yetecek olması yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin çok mantıklı olduğunu göstermektedir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
EVİNİZDE ELEKTRİK ÜRETMEYE NE DERSİNİZ
AVRUPADA SÜRÜRÜLEBİLİR ENERJİ TEŞVİKLERİ AZALDI
WWEC RAPORUNA GÖRE RÜZGAR GÜCÜ ARTACAK
TEHLİKELİ ATIK NEDİR?
ABD'DE KASIRGA ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR
ALMANYA KARA TESLİM OLDU
ÇEVRE KİRLİLİĞİ NEDENLERİ
ÇEVRE SAĞLIĞI NEDEN ÖNEMLİDİR?
RÜZGAR ENERJİSİ
TÜRK BALIKÇICILIĞINI BEKLEYEN TEHKİKE
AMASRANIN TERMİK SANTRAL DRAMI
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ
SAPANCA GÖLÜNDE FELAKETTEN DÖNÜLDÜ
DOĞA İNTİKAM PEŞİNDE!
MANPOWER ANALİZ EDİYOR
2-3 YIL SONRA ÇEVRE YATIRIMLARI NE DURUMDA OLACAK
ANTARTİKA'DA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
NORVEÇ'TE KARBON DEPOLAMA TESİSİ YAPTILAR
ÇEVREMİ ODA NE? YANİ MEZUN GENÇ Mİ AT ÇÖPE GİTSİN
MERSİNDE YAPILMAK İSTENEN NÜKLEER SANTRAL DANDİK Mİ?
İKLİM VERGİSİNE ÇİN ENGELİ
TRAKYA TOPRAKLARI KURTARILMALI
NÜKLEERSİZ JAPONYA MÜMKÜN MÜ?
KANADA'DA BUZ TUTTU
BP SIZINTISININ NEDENİ KÖTÜ YÖNETİM
DİLOVASINDA ÇOCUKLAR KANSER İÇİYOR
ÇÖPTEN 2 MİLYON LİRA ÇIKTI
MOR RÜZGAR TRİBÜNLERİ
KÜRE DAĞLARINDA HES KABUSU
KORUNAN ALAN HE İNŞAATLARINA AÇILIYOR
POŞETE KARŞI ÇEVRECİ BİRLİK
GOOGLEDEN BÜYÜK BAĞIŞ
MAVİ YÜZGEÇLİ ORKİDOS KATLİAMINI DURDURUN
AVUSTRALYA'DA SEL YIKICI BOYUTTA
ABD'DE DEV PROJE
HAVA KİRLİLİĞİNİN TANIMI
SERA GAZI NEDİR?
YANARDAĞ HAKKINDA HERŞEY
YANARDAĞLARIN YILI

Hiç yorum yok: