Sayfalar

YANARDAĞLARIN YILI




Son yıllarda faaliyetlerini arttıran yanardağlar, 2010 yılında büyük can ve mal kayıplarına neden oldular. Bu yıl etkinleşen yanardağlar zincirine  dün de Hint Okyanusu'nda Reunion Adası'ndaki Piyon de La Fournaise ekledndi.

2010 yanardağların yılı oldu. Son yıllarda etkilerini artan yanardağlar, 2010 yılında yüzlerce kişinin ölmesine, yüzbinlerce kişinin yaşadığı yerleri terk etmesine ve milyarlarca liralık maddi hasara neden oldu.

PITON DE LA FOURNAISE
PITON DE LA FOURNAISE 2007
Bu yıl faaliyete geçen yanardağlara Hint okyanusu'nda reunion Adası'ndaki dünyanın en aktif volkanlarından biri olan Piton De La Fournaise dahil oldu. Reunion adası valiliğince yapılan açıklamada, 2500 m. yüksekliğindeki, volkanın sabaha karşı harekete geçtiği belirtildi. Son olarak ekim ayında faaliyete geçen Piton De La Fournaise Volkanı, yılda ortalama 2 veya 3 kere lav püskürtüyor. Volkanın lav püskürtmesi bir kaç ay sürebiliyor


PÜSKÜRTME ANI

.
TUNGURAHUA





Ekvador'un iç kesiminde bulunan ve Ekvador dilinde "ateş Boğazı" anlamına gelen Tungurahua Yanardağı, bu yıl hiç susmadı ve değişik aralıklarla faaliyete geçti. Son olarak geçen hafta (5 Aralık 2010) gaz, kaya ve volkanik kül püskürtmeye başladı. Yanardağın çevresinde 8 km'lik bir çap içersinde yaşayanlar tahliye edildi. 




MERAPİ


MERAPİ YANARDAĞI ENDONEZYA
Endonezya'da geçen ay dört yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçen Merapi Yanardağı, 324 kişinin hayatını kaybetmesine, binlerce kişinin tahliye edilmesine neden oldu. Bölge halkının kaçarken arkalarında bıraktığı binlerce büyükbaş ve küçükbaş çiftlik hayvanı, küller altında kalarak telef oldu. Merapi kurbanlarının küller altındaki görünümleri, MS 79 yılında İtalya'nın Pompei kentinde yaşanan felaketi anımsattı. Napoli'nin güneyindeki Pompei kenti, Vezüv yanardağının patlaması sonucu 6-7 m. derine gömülmüş ve 200 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

EYJAFJALLAJÖKULL
EYJAFJALLAJÖKULL YANARDAĞI İZLANDA


Bu yıl en büyük maddi yıkımı, İzlanda'daki EYJAFJALLAJÖKÜLL Yanardağı meydana getirdi. Eyjafjallajöküll'ün atmosferde binlerce m. yüksekliğe çıkan rüzgarlara yayılan kül bulutu, hava trafiğini felç etti. 17 ülkenin hava sahası günlerce kapandı. (o zaman Barcelona - İnter karşılaşması vardı ve bu yanardağı sonucunda İspanyadan Barcelona'nın uçağı kalkamadı ve Barcelona İtalya'ya otobüsle gitti) Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yüzbinlerce insan, havaalanlarında mahsur kaldı.

GALERAS
Kolombiya'daki galeras Yanardağı geçen ocak ayında patladı ve 8 bin kişi bölgeden tahliye edildi. Yİne geçen ocak ayı içinde Kongo'daki Nyamulagira yanardağı aktifleşti.
NYAMURAGİRA YANARDAĞI (KONGO)
MAYON
MAYON YANARDAĞI
FİLİPİNLER
Filipinler'deki Mayon Yanardağı da geçtiğimiz yıl aralık ayında faaliyete geçmiş ve on binlerce kişinin tahliye edilmesine yol açmıştı.

1500 AKTİF YANARDAĞ
Dünyada 1500 civarında aktif volkan bulunuyor. Bunların 100 kadarı, pasifik okyanusunun çevresinde "Ateş Çemberi" adı verilen bölgede yer alıyor. İkinci önemli volkan ise Türkiye'nin de içinde bulunduğu Alp-Himalaya kuşağı  bölgesi de Pasifik Okyanusu'nun ortasında bulunuyor. "Ateş Çemberi" denilen aktif bölge içinde yer alan Karayipler'de Ağustos 1997'de La Soufriere Yanardağı'nın faaliyete geçmesi sonucu, İngiliz sömürgesi Montserrat'nın başkenti Plymout tarihe karışmıştı. La Soufriere günümüzde hala aktif      

LA SOUFRİERE YANARDAĞI (İNGİLTERE)
KAYNAK:HABERTÜRK

Gerçekten etkileyici bir sunum olmuş. Yanardağların ne kadar güçlü bir etkiye sahip olduğu, doğanın yine nasıl bir güç olduğu Allah'ın yarattığı her şeyin nasıl sistemli çalıştığı bir nevi açık ve ortada. Bu yıl gerçekten de yanardağların yılı oldu desek yalan olmaz galiba, çünkü o kadar çok yanardağ patlaması oldu ki sanki ileride bunların dahada artacağı sinyalini verdi. Yanardağların yarattığı etki yukarıdaki haberde de görüldüğü gibi oldukça fazla. Bundan sonraki yazımda biraz yanardağlardan behsetsek hiçde fena olmaz öyle değil mi? Yanardağ nedir? Yanardağ neden oluşur, Niye patlar? Patlamasındaki sebepler nelerdir? Bunları öğrenecez.

Hiç yorum yok: