Sayfalar

2 MİLYAR KİŞİ ÇÖLDE YAŞIYOR

Dünya her geçen gün hızla çölleşirken çöllerde yaşamak zorunda kalan insan sayısı 2 milyara ulaştı. Uzmanlar çağrı yaptı: "Orman Koruyun"

Meksİka'nın Cancun kentinde düzenlenen BM iklim konferansı'nda söz alan BM çölleşmeyle mücadele Konvansiyonu Başkanı Luc Gnacadja, katılımcı 194 ülkenin delegasyonlarından çölleride gündemlerine almalarını istedi.

ORMANLARI KORUYUN
Küresel ısınmayla mücadele etmek için ormanlık alanları koruma ve artırmayı hedefleyen delegelere seslenen Gnacadja, iki milyar kişinin yer kürenin en kurak alanı olan çöllerde yaşadığına dikkat çekerek "çöller her geçen gün artıyor. Çölleri de gündeminize alın" dedi.
Çin Su Kaynaklarını Koruma Bürosu yetkililei ise Çin'in kuzeybatısında yer alan Ganzu kentinin Minqin bölgesindeki bir çölde yapay çimlendirme yaptıktan sonra üzerinde yürüdüler. Çölleşmeye dikkat çekmeye amaçlayan projenin parçası olarak yürüyüş yapılırken, Meksika,nın Cancun kentinde küresel ısınmayla mücadele tartışmaları, ekonomik dengesizliklere de dikkat çekmeyi amaçlıyor.

KAYNAK:HABERTÜRK 


Çölleşmeyi ortadan kaldırmak için fidan dikilmesi gerekiyor ve ayrıca çöl olan topraklara kaliteli I. sınıf su veya II. sınıf sular kullanılması gerekiyor. Çölleşme şu   sebepten oluşur;  toprak uzun zaman su görmemiştir ve su görmediği zaman toprak kurur ve üzerinde yaşayan bitkiyi besleyemez ve o bitkide susuzluktan (açlıktan) ölür. Bu düzenlenen iklim konferansında ki bu konu son derece önemli bir konudur ve burada asıl amaçlanan hedef ormanlık alanların korunması ve arttırılmasıdır. Ancak bu şekilde çölleşmenin üstüne gidilir. Aslında bence şöyle bir şeyde  yapılabilinir; Mesela denizlerde bulunan NaCL'li (tuzlu) su belirli işlemlerden geçirilerek iyi bir su haline getirilir ve bu sular buralarda kullanılabilir veya yağmur yağan bölgelere gelen sular bir yere biriktirilerek bu suların yine çöllere gelmesi sağlanılabilir. (bunlar bir varsayımdır daha etkili çözümlerde getirilebilinir)

Hiç yorum yok: