Sayfalar

ANTARTİKA'DA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR!


Antartika'daki buzu dağına başka bir buz dağının(B9S) çarpması sonucu 90 kilometre bir uzunluk ve 30 km genişliğinde bir buz dağı koptu.




Antartika'nın batısında olan tehlike şimdide doğuya kaymış durumda... Bilim adamları "450 bin kilometrekarelik bir buzul alanının daha erime tehdidi altında olduğunu" açıkladı. Antartika'nın doğusunda bulunan ve Weddell Denizi'ne sınır olan Filchner-Ronne buzulunda küresel ısınmadan dolayı erime görülmedi. Buzul erimesiyle yapılan gözlemler daha çok antartika'nın batısında bulunan Amundsen Denizinin yakınlarında olduğu gözlenmektedir. Fakat yapılan araştırmalarda farklı bir sonuç ortaya çıktı.

Almanya'da bulunan Alfred Wegenner Kutup ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü, "Antartika'nın doğusunda bulunan 450 bin kilometrekarelik bir buzul çevresinin tehlikede olduğunu" açıkladı. Araştırma Nature Dergisinde yayımlanan Dr. Harmut Hellmer'e göre "Antartika'daki bu buzul kitlesi, yüzyıl sonunda parçalanacak".

Bilim adamlarına göre, Antartika'nın kenarında bulunan ve denizde yüzen büyük buz kütleleri karada yer alan büyük buzulların tabanını aşındıran ılık sulara karşı tampon görevi görmektedir. Hellmer, "buz kütlelerini buzun akışını azaltması ve buzul rüzgârlarını engellemesi açısından şişe mantarına benzetiyor". Buz kütleleri alltan erirse buz tabakası incelenecek, sürüklenen yüzey küçülecek ve arka tarafta bulunan buz hareket etmeye başlayacak.




Hellmer ve araştırma ekibi, Filchner-ronne "buzulun erimesinin yükselen küresel su seviyesine her yıl 4,4 mm daha eklenebileceğini tahmin ettiklerini" söylüyor. Uzaktan algılama verilerinden edinilen son bilgilere göre bilim adamları 2003 - 2010 yılları arasında buzul erimelerinden doğan bu küresel su seviyesinin her yıl 1,5 ile 2 mm yükseldiğini tahmin ediyor. Bunun dışında okyanusların genişlemesiyle birlikte ek olaraj 1,7 mm'lik yıllık artış gözlemliyor.

ANALİZ:
Bildiğiniz gibi dünyamız küresel ısınmadan dolayı çok büyük tehlike altında, bu sitede bir çok defa buna değindim ve bundan sonrada daha çok değineceğim öyle görülüyor. Bizler iyi bir gelecek istiyorsak küresel ısınmaya gerçekten önlemler almak zorundayız. Küresel ısınma dünyamızda çok büyük tehlikelere yol açacaktır. Yukarıda belirtilen haberde de bu söz konusu çünkü eğer küresel ısınma yüksek boyutlara ulaşırsa inanın bundan sadece doğa değil bizlerde çok etkileneceğiz, bir çok şehir, bir çok ada sular altına kalabilir. Burada bütün insanoğluna görev düşüyor, Lütfen Çevreye duyarlı olalım çünkü geç kalırsak yapacağımız hiç bir şey kalmayacak....

BİZ NE ZAMAN DOĞAYA SAYGILI OLURUZ?
Çevreye duyarlı olduğumuz zaman...


YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
NORVEÇ'TE KARBON DEPOLAMA TESİSİ YAPTILAR
ÇEVREMİ ODA NE? YANİ MEZUN GENÇ Mİ AT ÇÖPE GİTSİN
ZAKE MÜHENDİSLİK
MERSİNDE YAPILMAK İSTENEN NÜKLEER SANTRAL DANDİK Mİ?
İKLİM VERGİSİNE ÇİN ENGELİ
TRAKYA TOPRAKLARI KURTARILMALI
NÜKLEERSİZ JAPONYA MÜMKÜN MÜ?
KANADA'DA BUZ TUTTU
BP SIZINTISININ NEDENİ KÖTÜ YÖNETİM
DİLOVASINDA ÇOCUKLAR KANSER İÇİYOR
ÇÖPTEN 2 MİLYON LİRA ÇIKTI
MOR RÜZGAR TRİBÜNLERİ
KÜRE DAĞLARINDA HES KABUSU
KORUNAN ALAN HE İNŞAATLARINA AÇILIYOR
POŞETE KARŞI ÇEVRECİ BİRLİK
GOOGLEDEN BÜYÜK BAĞIŞ
MAVİ YÜZGEÇLİ ORKİDOS KATLİAMINI DURDURUN
AVUSTRALYA'DA SEL YIKICI BOYUTTA
ABD'DE DEV PROJE
HAVA KİRLİLİĞİNİN TANIMI
SERA GAZI NEDİR?
YANARDAĞ HAKKINDA HERŞEY
YANARDAĞLARIN YILI

Hiç yorum yok: