Sayfalar

Norveç'te Karbon Yakalama Tesisi Yaptılar




Norveçte yeni kurulan Karbon yakalama tesisi bugün norveç başbakanı Jens Stoltenberg tarafından resmen açıldı.

Başbakan "bugün burada dünyanın en büyük ve en gelişmiş karbon yakalama testi merkezi laboratuvarını açıyoruz. Bu özel laboratuvar günümüzün en önemli sorunlarından birini çözmeye çalışacağız " dedi.

Tesisin açılışı sırasında stoltenberg'in konuşmasını yaptığı sahnenin arka tarafında iki kule  vardı.

Bu kulelerde denenecek teknolojiler bulunuyordu. Shell yöneticisi Andy BROWN ''Bu merkez sayesinde atık gazlarda ve rafineri atıklarında bulunan karbon dioksit gazını ucuza ve etkili bir biçimde nasıl yakalayabileceğimizi bulacağız'' dedi. Ayrıca Andy BROWN Brown ''Karbon dioksit yakalamada kullanılabilecek yeni maddeler test edebileceğiz ve karbonu sonsuza dek bir yerde depolamayı da başarabileceğiz'' dedi.

Mongastad'daki bu teknoloji merkezi büyük oranda norveç devletine ait ancak Shell'inde aralarında bulunduğu bazı özel şirketler de projede hisse sahibi.

Uluslararası Enerji ajası "burda araştırılacak bilgiler küresel ısınma ile savaşta önemli adımlar atılmasını sağlayacağını inandıklarını" söyledi. Norveç hükümeti ve devlet şirketi statoil bu projeyi hayata geçirmeye 2006 yılında karar verdi.

Yapılan bu proje planlanandan daha pahalıya geldi. Toplamda Norveçe bir milyar dolara mal oldu. Bunun dışında Norveç'ten çok daha zengin olan ülkeler giderlerin çok fazla olmasından dolayı projeyi reddetti ancak Mongstad'daki bu proje politikacıların sonunu getirmesiyle tanınıyor.

Norveç'in etkili çevre örgütlerinden Bellona'nın başkanı Frederic Hauge'ye göre "Mongstad'a karbon yakalama tesisini inşa etmeyi başaramasaydı bu hükümet de düşerdi" dedi. Hauge ''Öyle bir durum ki bu proje tamamlanmasaydı hükümet düşerdi. Çünkü bu projeden vazgeçilirse Sosyalist parki koalisyondan ayrılır'' dedi.

Norveçte'ki gaz ve petrol üretimi dünyada ki fosil yakıt üretiminin %3'nü oluşturuyor ve bu gaz ve petrolün yakılması gerektiğinden kirlenme oluşuyor, peki bu kirlenme nasıl giderilecek?

Gaz Çözümü
Borveçte kurulan bu tesis Norveç'in bu ihityaçlarına uygun. Norveç devleti uzun süredir çevre ile ilgili konularda gelişmci bir tavır sergileyerek dünya'ya örnek bir ülke oluyor.

Uluslararası Çevre Ajansı yöneticisi Maria van der Hoeven ''Norveç'in çevre koruma ile ilgili konularda bir den çok defa öncülük ettiğini gördük. Norveç'in bu konudaki öncülüğünün devam ettiğini bu projeyle de görüyoruz'' dedi.

Doğaya bırakılan karbon miktarının vergiye bağlanması kararının ardından Norveç dünyanın en gelişmiş ve en yeni karbon yakalama projesini yürürlüğe soktu.

Norveçin uyguladığı karbon yasasına göre doğaya ne kadar çok karbondioksit verilirse, ödenecek vergide bir o kadar artıyor. Norveç'te çıkarılan gazın CO2 oranı %9, bu da gazı çıkaran şirketin karından daha çok vergi ödemek zorunda kalabileceği anlamına geliyor. İşte tam bu noktada karbon yakalama tesisi devreye girerek tesisin içersinde bulunan karbon kontrol teknolojileri santrallere takıldığında veririmliliği azalıyor. 

Yani bu yeni karbon yakalama santrali enerji elde etmek için daha çok yakıt harcıyor, Örnek olarak Norveç'teki Karsto termik santralinin verimlilik oranı %59, ancak karbon kontrol ünitesi takılırsa bu verimlilik oranı %50'ye düşüyor.

Bilim adamlarının açıklamalarına göre yeni tesiste yapılan araştırmalar neticesinde karbon kontrolü bulunan santrallerin verimliliğini %54 civarında tutabilmeyi planlıyor. 

Bu konuda başarı sağlarlarsa sadece norveç'te değil dünyanın bir çok yerinde termik santrallerin karbon kontrolü uygulamasına daha sıcak bakacakları ve çevre için iyi bir adım atılacağına inanılıyor.

Bu Karbon yakalama tesisinde ilk olarak sıvı bazlı teknolojiler test edilecek. 60 metre yüksekliğindeki kulelerden birinde amonyak benzeri bir sıvı bulunuyor. Sıvı kulenin tepesinden aşağı indikçe karbondioksit içeren gaz da yukarı çıkıyor. Sıvının görevi karbondioksiti yakalamak ve içine hapsetmek. Sıvı daha sonra ısıtılıyor ve içine hapsettiği karbondioksiti serbest bırakıyor.
Bu noktada zararlı gaz depolanıyor. Bu yeni tesis yeni teknolojiler kullanmak isteyen tüm santraller ve fabrikalar için deneyler yapacak.

 ANALİZ:
Gerçekten bu yazıyı yazmak beni çok sevindirdi, çünkü dünyada bir ilk gerçekleşti ve bir tane karbon yakalama tesisi yaptılar bu tesiste hem çevre hemde ülke kalkınacak. İlk başta bildiğiniz gibi küresel ısınmayı en fazla tetikleyen etkenlerden bir tanesi gazlardır. Bu gazların bir çoğu atmosferden dışarı çıkamayarak dünyanın sıcaklığını etkilemektedir. İşte bu tesisin görevi bu gazları olabildiğince çok aşağı çekmektir. Üstün teknolojiyle yapılmış bu tesis diğer devletlere örnek olacaktır.
 

  

 
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI

ÇEVREMİ ODA NE? YANİ MEZUN GENÇ Mİ AT ÇÖPE GİTSİN
ZAKE MÜHENDİSLİK
MERSİNDE YAPILMAK İSTENEN NÜKLEER SANTRAL DANDİK Mİ?
İKLİM VERGİSİNE ÇİN ENGELİ
TRAKYA TOPRAKLARI KURTARILMALI
NÜKLEERSİZ JAPONYA MÜMKÜN MÜ?
KANADA'DA BUZ TUTTU
BP SIZINTISININ NEDENİ KÖTÜ YÖNETİM
DİLOVASINDA ÇOCUKLAR KANSER İÇİYOR
ÇÖPTEN 2 MİLYON LİRA ÇIKTI
MOR RÜZGAR TRİBÜNLERİ
KÜRE DAĞLARINDA HES KABUSU
KORUNAN ALAN HE İNŞAATLARINA AÇILIYOR
POŞETE KARŞI ÇEVRECİ BİRLİK
GOOGLEDEN BÜYÜK BAĞIŞ
MAVİ YÜZGEÇLİ ORKİDOS KATLİAMINI DURDURUN
AVUSTRALYA'DA SEL YIKICI BOYUTTA
ABD'DE DEV PROJE
HAVA KİRLİLİĞİNİN TANIMI
SERA GAZI NEDİR?
YANARDAĞ HAKKINDA HERŞEY
YANARDAĞLARIN YILI

Hiç yorum yok: