Sayfalar

EVİNİZDE ELEKTRiK ÜRETMEYE NE DERSİNİZ?

Rüzgar Türbinleri



Şu an herkezin bildiği gibi artık dünya'da enerji tüketimi gerçekten büyük bir sorun haline gelmeye başladı ve ileriki yıllarda alternatif enerji kaynaklarına yönelmezsek ülkemizde büyük enerji sıkıntısı oluşabilir.  Avrupa bölgesinde yürürlükte olan yasalar sayesinde bir çok insan evlerde ve iş yerlerinde   elektrik enerjisini kendi imkanlarıyla üretiyor ve fazla olan kısmını (varsa eğer) ise devlete satıyor.

Güneş Panelleri


Bu yıl Türkiye'de gerçekleştirilen sürdürülebilir enerji kanunu sayesinde 500 Kw'ta kadar elektrik üretim tesislerinin kurulması için lisansa gerek kalmıyacağı açıklandı. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra pek çok yerde başvurular yapılacağı bildiriliyor. Özelliklede eğitim kurumlarının sürdürülebilir enerji kaynağına yönelerek elektrik ürtemesi gerçekten ülkemiz adına önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. Ayrıca bu sayede bizler kendi elektirğimizi evlerimizde ve iş yerlerimizde üretecek konuma gelmeye başladık. Bu hem dünyamız için hemde ülkemiz için olumlu bir sonuçtur, ileriki yıllarda bu olayın dahada çok artacağını tahmin ediyorum. Eğer kendi elektriğimizi üretemeye başlarsak dışarıya bağımlı kalmayacağız ve ekonomik olarakta yükselebileceğimizi düşünüyorum. Demek oluyor'ki bizler kendi ürettiğimiz elektriği yapacağımız ön yatırımdan sonra elektrik faturalarına veda edebiliriz.
Kendi elektriğimizi nasıl üretmemiz gerekecek diye soracak olursanız? Aşağıda size bunu kısaca anlatacağım.
Evlerde elektrik üretiminde genel olarak iki farklı sistem kullanılmaktadır. Bunlar; Güneş panelleri ve Rüzgar türbinleridir. Bu sistemler %100 doğaldır ve sonsuza kadar evde elektrik üretmenizi sağlamaktadır.
Güneş Panelleri Yardımıyla Elektrik Üretimi 


Güneş panellerinin elektrik üretiminin verimli olabilmesi için güneşe belirli bir açıyla bakması gerekiyor. Panelleri uygun açıya ayarladıktan sonra buralara montajlanması gerekir. Güneş panellerinde bulunan fotovoltaik güneş hücreleri, güneşten gelen ısı ve ışığı soğutarak akülere DC akım olarak gönderir sonra ise DC akım jeneratörler vasıtasıyla AC akıma çevrilir, evde kullanılmak üzere hazır hale getirilir. Normal büyüklükte bir evin elektrk ihtiyacını 6-7 adet güneş paneli yeterli olur, eğer evde kullanılacak elektrikli cihaz sayısı fazla ise iki, üç tanede ilave edilebilir. Bu panellerle evinizin 24 saatlik ihtiyacını kesinlikle giderebilirsiniz.


Rüzgar Türbinleri Yardımıyla Elektirk Üretimi
Rüzgar türbinlerinin kurulabilmesi için rüzgar potansiyelinin yeterli olan alanların olması gerekir. Apartmanların veya evlerin yoğun rüzgar alan bölümleri tespit ediliyor ve türbinler buralara yerleştiriliyor. Rüzgarın etkisi altında olan türbinler, rüzgar enerjisini mekanik enerjiye dönüştürürler. Rüzgar türbinlerinden sağlanan elektirk enerjisi rüzgarın şiddetine göre azalır veya artabilir, burada artan enerjiyi ise akülerde depolayarak alternatörler vasıtasıyla evlerde kullanılan yüksek gerilim hatlarına çıkarılır.Ancak rüzgar türbinleri hakkında şunu belirtmek istiyorum, rüzgar türbinlerini her yerde kullanmanız olanaksızdır ancak binaların çatılarında veya boş bir araziniz varsa boş bir arazide kullanılması gerekir. Bu yüzden eğer köy, kasaba gibi şehirleşmesi olmayan yerlerde yaşıyorsanız rüzgar türbinlerinden verim alabilirsiniz ancak kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız rüzgar türbinlerini buralarda herhangi bir yere kurmanız imkansız gibi bir şeydir veya apartmanların çatılarına kurabilirsiniz ancak bundanda çok verim alacağınızı tahmin etmiyorum.  Nüfusu yüksek  olan kentlerde güneş enerjisi daha verimlidir. Ancak bazen belediyeler sadece rüzgar türbinleri için belirli bir alan ayarlamaktadırlar eğer o alan yüksek rüzgar alabiliryorsa ve belediye'de oraya rüzgar türbinlerini yertleştirmişse rüzgar türbinlerinden bütün şehir faydalanabilmektedir. Kişisel tercih olarak apartmanlarınızda kullanacağınız rüzgar enerjisi verimli olmayabilir. Ancak güneş enerjisini özellikle yüksek apartmanlar için tavsiye edebilirim.
Ürettiğimiz Elektriği Satabilme İmkanımız Var
Kuracağımız sürdürülebilir enerji sistemleriyle sürdürülebilir enerji kanununa dayanarak lisansız üretime imkanına sahibiz bu yüzden  ihtiyacımızdan fazla olan kısmı sisteme geri satabiliyoruz. Bunu yapmak için ise üretim başvurumuz kabul edildikten sonra, üretim sistemimizi dağıtım sistemine bağlamamız gerekir, sadece üretim-tüketim tesislerinin aynı dağıtım bölgesinde olma şartı belirtiliyor.
KAYNAK: CEVRECİYİZ.com
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI

AVRUPADA SÜRÜRÜLEBİLİR ENERJİ TEŞVİKLERİ AZALDI
WWEC RAPORUNA GÖRE RÜZGAR GÜCÜ ARTACAK
TEHLİKELİ ATIK NEDİR?
ABD'DE KASIRGA ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR
ALMANYA KARA TESLİM OLDU
ÇEVRE KİRLİLİĞİ NEDENLERİ
ÇEVRE SAĞLIĞI NEDEN ÖNEMLİDİR?
RÜZGAR ENERJİSİ
TÜRK BALIKÇICILIĞINI BEKLEYEN TEHKİKE
AMASRANIN TERMİK SANTRAL DRAMI
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ
SAPANCA GÖLÜNDE FELAKETTEN DÖNÜLDÜ
DOĞA İNTİKAM PEŞİNDE!
MANPOWER ANALİZ EDİYOR
2-3 YIL SONRA ÇEVRE YATIRIMLARI NE DURUMDA OLACAK
ANTARTİKA'DA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
NORVEÇ'TE KARBON DEPOLAMA TESİSİ YAPTILAR
ÇEVREMİ ODA NE? YANİ MEZUN GENÇ Mİ AT ÇÖPE GİTSİN
MERSİNDE YAPILMAK İSTENEN NÜKLEER SANTRAL DANDİK Mİ?
İKLİM VERGİSİNE ÇİN ENGELİ
TRAKYA TOPRAKLARI KURTARILMALI
NÜKLEERSİZ JAPONYA MÜMKÜN MÜ?
KANADA'DA BUZ TUTTU
BP SIZINTISININ NEDENİ KÖTÜ YÖNETİM
DİLOVASINDA ÇOCUKLAR KANSER İÇİYOR
ÇÖPTEN 2 MİLYON LİRA ÇIKTI
MOR RÜZGAR TRİBÜNLERİ
KÜRE DAĞLARINDA HES KABUSU
KORUNAN ALAN HE İNŞAATLARINA AÇILIYOR
POŞETE KARŞI ÇEVRECİ BİRLİK
GOOGLEDEN BÜYÜK BAĞIŞ
MAVİ YÜZGEÇLİ ORKİDOS KATLİAMINI DURDURUN
AVUSTRALYA'DA SEL YIKICI BOYUTTA
ABD'DE DEV PROJE
HAVA KİRLİLİĞİNİN TANIMI
SERA GAZI NEDİR?
YANARDAĞ HAKKINDA HERŞEY
YANARDAĞLARIN YILI

Hiç yorum yok: