Sayfalar

TÜRK BALIKÇILIĞINI BEKLEYEN TEHLİKE

MARMARAY


Ülkemizde su ürünleri avcılığının toplam miktarının % 40 I Marmara denizi ile İstanbul boğazı civarında sağlanmakta olup,Bu bölgelerde 1800 civarında irili ufaklı balıkçı teknesi bulunmakta,yine bu bölgede 3 birliğe bağlı 50 civarında Kooperatif ler bulunmaktadır.
Yine bu bölgelerde denizcilik ve balıkçılık tan geçinen tekne sahipleri ,tayfaların yanı sıra Tekne boyacıları,tamircileri,imalatçıları,yakıt ve yağ bayileri,balık kasa ve ağ imal eden satan ,bayilik yapanlar ile olta malzemesi imal eden ithal eden ve satanlar.Makine satıcı tamir ve bayileri ,büyük tekneler için erzak pazarlayan firmalar ile ekmek fırınları kısacası onbinlerce insanın yaşamı olumsuz yönde bir anda Marmaray projesi nin yanlış uygulamaları nedeniyle alt üst olacaktır.
Binlerce yıldır 15 mart ile 15 –haziran arasında Karadeniz e göç eden su ürünleri canlıları 1 eylül ile 30 kasım arası tersine yani Marmara’ ya göç etmektedir.
150 yılı aşan zaman içinde yerli yabancı yüzlerce bilim adamı bu göçlerin zamanı konusunda araştırmalar yapıp literatürler yayınladılar, Kızıldeniz de tatlı su ile tuzlu suyun birbirine karışmadan akıyor olmasına benzer doğal süreç Türk Boğazların dada aynen devam etmektedir.
Göçlerini tamamlayan su ürünleri çeşitleri çoğalmış olarak tersine dönerlerken bu işten geçinenlerin yanı sıra milyonlarca insanda avlanan su ürünleri çeşitlerinden protein kaynaklarını ucuz ve taze olarak sağlayabilmektedir.
Balık göçlerinden bahsederken sadece halk tarafından bilinen ve ekonomik değeri olan su ürünleri olarak algılamamak gerekir,çünkü ekolojik zincir içinde yer alan deniz atı,iğnesi ,yıldızı,kestanesi ,kum midyesi,salyangozu ve buna benzer pek çok canlı türü zincirin bir parçası olup bu zincirden bir parçanın yok olması yada eksilmesi tüm ekolojik halkayı etkiler bozar
Bütün bu gerçekler bilinmesine rağmen Marmaray projesini yürüten Japon TAISEI firması balık göç zamanının bittiği 15 haziran tarihinde çalışmaya başlamaları gerekirken 04.03 .2005 günü düzenlenen toplantıda çalışmalarının nisan 2005 te başlayacağını ilan etmiştir.
Yani 15 mart ta başlayan ve nisan ayında yoğunluk kazanan bir dönemde çalışma
yapacaklarını açıklamışlardır..
Yıllar önce proje gündeme geldiğinde Balıkçılık ve Denizcilik kuruluşlarının görüşü alınmasına rağmen bunları yok sayıp çalışacaklarını ilan etmişler dahası çalışma yaparken bilimsel araştırma yapacaklarını da ilave ederek komiklik yapmışlardır.Üsküdar ile Saray burnu arasında deniz dibini 13 metre kazarak,dev kepçelerle dipten alınan toprağı çınarcık çukuruna boşaltmayı planlamaktadırlar,Bütün bu ileri sürdükleri teklifler Türk Balıkçılığının sonu olacaktır.
Ucuz ve taze protein almaya çalışan milyonlarca insanı da yakından ilgilendiren bu konu yakından takip edilmelidir,Zincirin halkalarından birinin zarar görmesi halinde et ürünleri tavana vuracak ,Su ürünleri çeşitleri müze ye kalkacaktır
Marmaray projesinin İstanbul’ a neler getireceği ayrı bir tartışma konusu olup projenin uygulamalarından meydana gelecek ekolojik ve biyolojik zararların hayli yüksek olacağı projenin getirisinden çok götürüsü olacağı görünen bir gerçektir.
Anlayamadığımız bir başka husus ise tüm denizcilik fakültelerinin bu proje takvimine karşı görüş vermelerine rağmen İzmir 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi neden ısrarcı bir tutum içersindedir
Bütün araştırmaları devam eden bir mantıkla Türk Boğazlarında binlerce yıldır devam ede gelen yaşamsal gerçeği yok saymak ve yeniden keşfetmek kızıl denizdeki gerçeği inkar anlamına gelmektedir.
Balıkçıların, Balığı sevenlerin, Denizcilerin, Çevrecilerin, Fakültelerin, kısacası tüm Yurttaşların Marmaray projesinin çalışma takvimi yakından takip ederek duyarlılık göstermeleri geleceğimiz açısından bir zorunluluktur.
KAYNAK:DOĞA SAVAŞÇILARI ÇEVRE ÖRGÜTÜ


YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI

AMASRANIN TERMİK SANTRAL DRAMI
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ
SAPANCA GÖLÜNDE FELAKETTEN DÖNÜLDÜ
DOĞA İNTİKAM PEŞİNDE!
MANPOWER ANALİZ EDİYOR
2-3 YIL SONRA ÇEVRE YATIRIMLARI NE DURUMDA OLACAK
ANTARTİKA'DA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
NORVEÇ'TE KARBON DEPOLAMA TESİSİ YAPTILAR
ÇEVREMİ ODA NE? YANİ MEZUN GENÇ Mİ AT ÇÖPE GİTSİN
ZAKE MÜHENDİSLİK
MERSİNDE YAPILMAK İSTENEN NÜKLEER SANTRAL DANDİK Mİ?
İKLİM VERGİSİNE ÇİN ENGELİ
TRAKYA TOPRAKLARI KURTARILMALI
NÜKLEERSİZ JAPONYA MÜMKÜN MÜ?
KANADA'DA BUZ TUTTU
BP SIZINTISININ NEDENİ KÖTÜ YÖNETİM
DİLOVASINDA ÇOCUKLAR KANSER İÇİYOR
ÇÖPTEN 2 MİLYON LİRA ÇIKTI
MOR RÜZGAR TRİBÜNLERİ
KÜRE DAĞLARINDA HES KABUSU
KORUNAN ALAN HE İNŞAATLARINA AÇILIYOR
POŞETE KARŞI ÇEVRECİ BİRLİK
GOOGLEDEN BÜYÜK BAĞIŞ
MAVİ YÜZGEÇLİ ORKİDOS KATLİAMINI DURDURUN
AVUSTRALYA'DA SEL YIKICI BOYUTTA
ABD'DE DEV PROJE
HAVA KİRLİLİĞİNİN TANIMI
SERA GAZI NEDİR?
YANARDAĞ HAKKINDA HERŞEY
YANARDAĞLARIN YILI



Hiç yorum yok: