Sayfalar

YENİ MEZUN GENÇ Mİ! AT ÇÖPE GİTSİN

ÇEVRE Mİ! ODA NE?

YENİ MEZUN GENÇ Mİ! AT ÇÖPE GİTSİN...




TÜRKİYE'DE gerçekten önemli sorunların başında işsizlik olduğu apaçık ortada öyle değil mi? Yeni mezun olan gençler veya mezun olmaya aday gençler özel sektöre, kamu sektörüne cv lerini bırakırlar ve hiç bir sonuç almadan geri dönerler daha sonra yine aynı şekilde özel sektöre ve kamu kurumlarına mail yollarlar, telefon açarlar ve bazılarından cevap gelir...

Biz 2 yıllık tecrübeli eleman arıyoruz derler. Peki bende bu sektörlere soruyorum. Yeni mezun olan gençler nasıl olurda hemen tecrübeli olacaklar? Bu gençlerin tecrübeli olabilmesi için staj vb faliyetlerde bulunması lazım. Peki siz yani özel sektör gençlere ne kadar fırsat veriyorsunuz, örnek veriyorum kocaeli üni. çevre koruma ve kontrolü programını okuyan bir genç nasıl olurda kendi bölümüyle alakalı bir işe girer? 

İleriki yıllarda en fazla 4-5 sene sonra çevre felaketleri azımsanmayacak bir şekle dönecek ve burada dünya çok ağır bir darbe alacak, çevre sorunları, buzul çağı, küresel ısınma, buzulların erimesiyle gerçekleşen ekolojik sonuçlar, daha çok hava, su, toprak kirliliği, daha çok deniz kirliliği anlatmaya kalksam inanın bu sayfa dolar. Biz sadece bugünleri düşünüyoruz ileriye yönelik hiç planlarımız yok (varda) yapmaya çekiniyoruz veya üşeniyoruz.

İleriki yıllarda çevre yatırımları daha çok olacak ama yetişmemiş personel olduğunda bunun açığını şiddetli bir şekilde hissedeceğiz ama malesef zaman geri dönmüyor, gençler zaten "bu işten biz ekmek yiyemeyiz" deyip kendilerini başka sektörlere atıyorlar bende şunu soruyorum! peki ilerde yukarıda saydıklarım olduğunda biz (insanlar) nasıl korunacağız. Korunamayacağız sadece bekliyeceğiz ve göreceğiz, o zamanda daha çok dünya etkilenecek ve sonuçta bizleri çok kötü bir hayat bekliyor olacak.

Bu yazımda gerçekten kendi içimden gelenleri yazdım inanın benim gibi gençler çok ama bunlara fırsat veren %1, oda belki yok. Gençlere fırsat verin, gençlere olumlu yaklaşın, "o işi yapamaz tecrübesiz" demeyin, sizler gençlikte acaba çok mu tecrübeliydiniz? Tabiki değildiniz çalışa çalışa tecrübeli hale geldiniz...

Yaptığım araştırmalarda kamu ve özel sektör çevre yatırımlarına oldukça iyi bir para yatıracak hatta rakam vereyim (en az 50 - 70 milyar euroluk) bir yatırım. İnsan kaynakları uzmanları "ileriki yıllarda 3 - 4 yıl içinde 30 bine yakın yeni iş yaratılmasını bekliyoruz" diyolar, "Şirketlerin yeşil şirketlere dönüşümü yeni iş alanları yaratacak" diyolar bende inşallah olur diyorum, Diğer ülkelerde özelliklede gelişmiş ülkelerde çevre yatırımları zaten var dahada çok olmayı bekliyorum. Çünkü adamlar işlerini doğru dürüst yapıyorlar, çünkü o ülkeler sadece kendilerini değil geleceğide düşünerek hareket ediyorlar ve bu yüzden her zaman bizden öndeler ve biz hiç bir zaman bu kafamızı değiştirmediğimiz sürece gelişemeyecek ve yaşayacağımız hayat harap olup çıkacaktır.

İyi bir örnek verim de okuyucularım beni daha iyi anlar...

Mesela 4 yıllık sağlık meslek lisesi okuyan bir genç ve daha sonra 2 yıllık üniversite okuyan bir gence şirketler staj teklifinde bulunuyor diye düşünelim ve gençte bu staj teklifini kabul edip 1 yıl staj görse ve cv'sine ben şu işletmede 1 yıl bunları bunları yaptım dese inanın bana o gencin hayatı çok açık olur ve kendine güveni artarak belki ilerde 4 yıllık üniversite okur daha sonra bilim adamı vs vs. Yanlış anlamayın bu genç ben değilim benim gibi binlerce genç var bunlardan sadece birisini örnek aldım.  


Özet olarak şirketler eğer ileriye yönelik davranışlarda bulunmak istiyorlarsa gençlerimize olanak (şans) tanımaları bir gerçektir.

Teşekkür Ederim.


Ne Zaman Adam Oluruz?

Gençlere Şans Tanıdığımız Zaman.




2 yorum:

Adsız dedi ki...

yazınızı çok beğendim tebrikler...

Adsız dedi ki...

yazınızı çok beğendim