Sayfalar

SERA GAZI NEDİR? BAŞLICA SERA GAZLARI NELERDİR?

Sera gazları, Sera etkisini destekleyen, atmosferde bulunan ve en çok ısı tutma özelliğine sahip olan bileşiklerdir.
Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa dalgalı ışınlar), atmosferi geçerek yeryüzünü ısıtır. Atmosferdeki gazlar, yeryüzündeki ısının bir kısmını tutar ve yeryüzünün ısı kaybına engel olurlar. Atmosferin, ışığı geçirme ve ısıyı tutma özelliği vardır. Atmosferin ısıyı tutma yeteneği sayesinde suların sıcaklığı dengede kalır. Böylece nehirlerin ve okyanusların donması engellenmiş olur. Bu şekilde oluşan, atmosferin ısıtma ve yalıtma etkisine "Sera etkisi" denir.
Dünya'da başlıca sera etkisine neden olan gazlar %36-70 Su buharı, %9-26 Karbon dioksit, %4-9 Metan ve %3-7 ile Ozon'dur. Sera gazlarının bir kısmı kendi kendine oluşurken, bir kısmı da insanlar tarafından üretilir. Doğal yollarla oluşan sera gazları su buharı, karbondioksit, metan, nitroz oksit ve ozon içerir. İnsan aktiviteleri sonucunda da bu gaz seviyelerine eklemeler olur ve bunun sonucunda da sera etkisi görülür.

Başlıca Sera gazları:
Doğal sera gazları (su buharı (H2O), CO2, CH4, N2O ve ozon (O3)) ile endüstriyel üretim sonucunda ortaya çıkan florlu bileşikler, atmosferdeki sera etkisini düzenleyen temel maddelerdir.UNFCCC Sözleşmesi, 1987 tarihli Birleşmiş Milletler Ozon Tabakasının Korunması Sözleşmesi Montreal Protokolü ile kontrol altına alınamayan bütün sera gazlarını içermektedir. Buna karşılık Kyoto Protokolü’nde 6 adet sera gazı kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır.  

    *  Karbon dioksit (CO2 )
    * Metan (CH4 )
    * Diazot monoksit (N2O)
    * Hidroflorokarbonlar (HFCs)
    * Perflorokarbonlar (PFCs)
    * Kükürt heksaflorid (SF6 )

Atmosferdeki karbon dioksit ve diğer sera gazlarının ulaştığı birikim düzeyi, sanayi devriminden bu yana hızla yükselmiştir. Atmosferdeki sera gazı birikimlerinin artmasına en başta fosil yakıt kullanımı, ormansızlaşma ve diğer insan etkinlikleri yol açmış; ekonomik büyümeyle nüfus artışı bu süreci daha da hızlandırmıştı. 


KAYNAKLAR:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Sera_gazlar%C4%B1
http://www.kuresel-isinma.org/kuresel-isinma/baslica-sera-gazlari.html

Sera gazlarının dünyadaki etkileri oldukça fazladır. Ancak sera gazları olmayınca dünya'nın her tarafı kutuplara benzer. (donarız yani) ve tabiki (herşeyin fazlası zarardır) sera gazlarınında fazla olması da zarardır. Bunu orta seviyede tutmak gerekiyor. Ne fazla, ne de az. En fazla sera gazları üreten birimler Sanayi tesisleridir.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

kimya dersi hiç çekilmiyo nasıl proje dersi çekilsin ama idare ediyoruz işte

Adsız dedi ki...

Beynim uyuştu walla

admin dedi ki...

kimya aslında sadelik bakımından güzeldir ama dediğiniz gibi biraz karışık

Unknown dedi ki...

Vallaha süper teşekkür ederim elinize saglık

cevreanaliz dedi ki...

asıl ben teşekkür ederim tekrar beklerim...