Sayfalar

"KARADENİZ BİTİYOR"


Ukrayna Güney Denizler Biyoloji Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Yuri Tokarev, Karadeniz'de sadece 3 çeşit sanayi balık türü kaldığını ve önlem alınmaması halinde, Karadeniz'deki büyük balıkların tamamıyla yok olma tehlikesi yaşadığını söyledi.
Yaptıkları detaylı inceleme sonucu bu sonuca ulaştıklarını belirten Tokarev, Karadeniz'de büyük balıkların yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu, buna karşın küçük balıkların giderek arttığını vurguladı.
Karadeniz'de eskiden Mersin balığı, lüfer ve kefal bulunduğunu da kaydeden Tokarev, "Şimdi ise Karadeniz uskumrusu bile yok. Karadeniz'deki balık stokunun yüzde 90'ını hamsi ve çaça türü küçük balıklar oluşturmakta" diye konuştu.

Balık çeşitlerinin azalmasına gerekçe olarak, Karadeniz'de son yıllarda artan doğal gaz ve petrol üretim tesislerini gösteren Tokarev, su üzerindeki yük ulaşımının artmasıyla sudaki berraklığın azaldığını, güneş ışınlarının da deniz altına rahat geçememesi nedeniyle büyük balıkların oksijen almak için Karadeniz sularını terk ettiğini söyledi.
Tokarev, Türkiye'nin kanalizasyon sularını boğaza döktüğünü, bunun da balıkların yumurtlama için göçüne engel olduğunu savunarak, "Karadeniz kıyısında otellerin ve kampların bulunması iyi bir şey. Ancak otellerden önce atık su arıtma tesislerinin kurulması gerekiyor. Aksi halde bu durum gelecekte bir felakete dönüşebilir" ifadesini kullandı.

KAYNAK:NTVMSNBC YEŞİL HABER

Hiç yorum yok: