Sayfalar

HER SANİYE 16 TON VERİMLİ TOPRAK EREZYONA KURBAN


İnsanlığın en büyük düşmanlarından biri erozyon, verimli topraklar inanılmaz bir hızla yok olurken TEMA'nın kurucusu Karaca uyarıyor: "saniyede 16 ton verimli toprak yok oluyor. Toprak yoksa yaşam yoktur."

Tema Vakfı'nın 18 yıl öce başlattığı "Erozyonla Mücadele Haftası" etkinlikleri, "Bereketli Topraklar, Yaşam Üretir" sloganı çerçevesinde yapılıyor.

Tema Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, Ülke topraklarının %80'inden fazlasının erozyon tehtiti altında olduğunu belirterek, her saniye 16 ton, her yıl, 500 milyon ton verimli tarım toprağının erozyonla kaybedildiğini söyledi.

TOPRAĞA SAYGI
Etkinlikler kapsamında Karaca, TEMA VAKFI Ankara İl Temsilciliği gönüllüleri ve ilköğretim okulu öğrencilerinden oluşan "Yavru ve Genç Tema"ların katılımıyla Çayyolu'nda Arcadium Atapark güzergahı üzerinde "Toprağa Saygı" yürüyüşü düzenlendi.
Yürüyüşün ardından Atapark'ta düzenlenen törende konuşan Hayrettin Karaca, toprağın canlıların karnını doyurduğunu, üzerinde yaşayan bitkiler sayesinde nefes alındığını suyu temizlediğini ve iklimi düzenlediğini vurguladı.

'SAHİP ÇIKIN'
TEMA yetkilileri de toprağını seven ve sahip çıkan herkesi, "ülkemizdeki tarım arazilerine birlikte sahip çıkıyoruz" adlı imza kampanyasına katılmaya davet etti.
Üzerinde "Toprak Yoksa Yaşam Yoktur", "toplumsal barış topraktan gelecektir", "Toprağa saygı" yazılı pankartlar taşıya ilköğretim okulu öğrencileri, çevredeki vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı.

KAYNAK:HABERTÜRK 

Tema vakfının sergilemiş olduğu bu organizasyon benim çok hoşuma gitti. Türkiye'de böyle şeylerin olması çok ama çok güzel. Tema vakfının kurucusu değerli sayın Hayrettin Karaca çok güzel konulara değindi ve insanların artık bir mücadele vermesine olanak sağladı, Sayın Karaca'nın belirttiği gibi "toprak yoksa yaşam yoktur" ilkesini insanlara kazımamız gerek, toprağın kirli olması sadece bitkilere değil o topraktan beslenen bizlerede vurulmuş bir darbedir. Umarız insanlarımız bu değerlerin farkına varır ve bir an önce önlem almaya başlar. Şu da varki Sayın Karaca'nın belirttiği rakamlar oldukça vahim durumu göz önüne seriyor, "saniyede 16 ton verimli toprağın kaybolması ve her yıl ise 500 milyon ton verimli toprak erezyonla kaybediliyor. Demek oluyor ki bir an önce önlemleri almazsak bitki, sebze, meyve yetiştirilecek toprak bulamıyacağız... Çok kötü öyle değilmi?

Hiç yorum yok: