Sayfalar

ANORMAL HAVA OLAYLARI, DAHA ÇOK VE DAHA ŞİDDETLİ OLACAK


Pakistan ve Çin'de yüzbinlerce kişiyi yerinden yurdundan eden seller... Yaz ortasında Rusya'yı ve Orta Asya'yı etkisine alan yüksek hava sıcaklığı... Tayfunlar, Kum Fırtınaları, aşırı yağışlar... Anormal hava olaylarından son 30 yıl içinde büyük artış var.

Mekiska'nın Cancun kentinde devam etmekte olan BM İklim Değişikliği Çerçeve sözleşmesi 16. Taraflar Toplantısı'nda, atmosferdeki artan karbondioksit oranı ve küresel ısınma sorunu, Kophenag 2009'da olduğu gibi, yine ana sorunsalı oluşturuyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Dünya İklimi Araştırma Ofisi Başkanı Ghassem Asrar, WMO'nun önümüzdeki yıllarda hava koşullarındaki "aşırılıkların" daha sık ve daha büyük boyutlarda olmasını beklediğini duyurdu. Asrar, hava koşullarındaki aşırılıkların küresel ısınmanın önemli bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.
Bilim adamları, son 30 yıldır şiddetli fırtına, tayfun, aşırı yağış ve sıcaklık, sel ve kuraklık gibi anormal hava olaylarının sayısında ciddi bir artış olduğuna dikkat çekiyorlar. Yine bilim adamlarına göre anormal hava olaylarındaki artış, küresel ısınmanın bir göstergesi.

KARBON REKORU
Bu arada Dünya Meteoroloji Örgütü, atmosferde sera etkisi yapan gazların yoğunluğunun "rekor" seviyeye çıktığını açıkladı. WMO'dan yapılan açıklamada, 2009 yılında sera etkisi yapan gazların oranının 19. yy daki sanayi devriminden bu yana görülmemiş düzeye çıktığı belirtildi.WMO2ya göre 2009'da atmosferdeki karbon gazları, sanayi devriminin başlangıcına kıyasla %38 arttı.

İŞTE ÜLKELER VE DURUMLARI
Pakistan:geçen ağustos ve eylül ayındaki yağışlar, Asya'nın yoksul ülkelerinden Pakistan'ı adeta yıkıp geçti. 14 milyon insanın sel mağduru olduğu, açlık ve göçler, hala ülkeyi tehdit ediyor.
Çin:Bu yıl yaz mevsimi, çin için tam bir felaket oldu. Tüm yaz boyunca süren aşırı yağışlar, ülkede barajları yıktı, binlerce insanı öldürdü, on binlercesini ise göç ettirdi.
Karayipler:Earl Kasırgası, geçen eylül başında Karayipler'i Orta Amerika ülkelerini ve ABD'nin Güney kıyılarını vurdu. Rüzgarın hızı zaman zaman saatte 200 km üzerine çıktı.

METAN GAZI HIZLA ARTIYOR
Araştırmacılar, atmosferdeki metan gazının da yükseldiğine dikkat çekiyorlar. Bunun nedeni, kutup bölgelerinde (permofrost) artan hava sıcaklığı nedeniyle donmuş toprağın çözülmesi ve sakladığı metanın atmosfere karışması. Metanın sera etkisi, Karbondioksitten daha fazla...

BÜYÜK KAYIP YAŞAYAN ÜLKELER

                                                                                              CanKaybı                    Mali Kayıp
  1. Haiti:(Deprem /12 Ocak)                                                        222.570                    8 milyar dolar
  2. Rusya:(Sıcak Hava Dalgası,Orman ve Bataklık Yangınları)          56.000                 400 milyon dolar
  3. Çin:(Deprem / 13 Nisan)                                                             2.700                  200 milyon dolar
  4. Pakistan:(Seller/Temmuz Eylül)                                                    1.760                   9.5 milyar dolar
  5. Çin:(Toprak Kaymaları/Ani Seller 7 Ağustos)            1.470                       Bilinmiyor
  6. Şili:(Deprem/Tsunami=27 Şubat)                                 520                  30 milyar dolar 
  7. Yeni zelenda: (Deprem/4 Eylül)                                                                                   Bilinmiyor
  8. Çin:Seller, Ani Selleri İzleyen Toprak Kaymaları/13-29 Haziran)
  9. Doğu Avrupa:(Seller,2/12 Haziran)
  10. Fransa:(Ani Seller / 15 Haziran)
  11. Batı Avrupa:(Kış fırtınası "Xynthia", Denizde Fırtına,26/28 Şubat) 
  12. İzlanda:Yanardağ Patlaması (Mart/nisan)
  13. ABD:Seller, Kötü Hava Koşulları (13-15 mart)
  14. ABD:Seller, Tornadolar, Kötü Hava Koşulları (30 nisan/3 mayıs)
  15. ABD:Kötü Hava Koşulları, Dolu Yağışı (12/16 mayıs)
  16. Meksika:Karl kasırgası, Seller (15/21 Eylül) 
KAYNAK:HABERTÜRK

Yukarıda belirtilen tablo gerçekten dünyanın 2010 yılında çok zor tehlikeler altında kaldığı anlaşılıyor. Özellikle'de ABD ve ÇİN'de ağır maddiyat, insan ölümleri ve buna ilaveten göçler meydana geliyor. Bu vahim durum karşısında hala ABD,ÇİN ve RUSYA gibi ülkeler söz konusu olan bu küresel ısınma değişikliğinin dünya üzeirndeki etkisini çok az görüyolar. Bu durumda dünyadaki bütün gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülkeler bir araya gelerek küresel ısınma konusunda çok ayrıntılı şekilde bir toplantı düzenlemeliler ve dünyanın bu durumuna karşı önlemler alınmaya gayret gösterilmelidir. Eğer bir an önce önlem alınmazsa yukarıda ki tabloda çok daha fazla ülke eklenir ve maddi hasar çok daha fazla olur. Dünya yaşanılamaz hale gelir.

Hiç yorum yok: