Sayfalar

HES hesabı

Türkiye Su Meclisi (TSM) Yürütme Kurulu üyelerinden Av.Yakup Okumuşoğlu, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun "HESler suyu yutmuyor"  açıklamasına tepki gösterdi. 

 İkizdere ilçe merkezinde tünele sokulan İkizdere’nin, 38 km boyunca birbiri ardına dizilmiş altı hidroelektrik santralin borularında, tünellerinde taşınıp İyidere’de denize döküldüğünü söyleyen Türkiye Su Meclisi (TSM) Yürütme Kurulu üyelerinden Av.Yakup Okumuşoğlu, "HES’ler suyu yutmuyorsa İkizdere’ye ne oldu?" diye sordu. 

HES’lerin vadilerde yaşayan her canlının suyunu çaldığını ifade eden Okumuşoğlu "Sadece derenin suyu gitse iyi. Açtıkları tüneller nedeniyle kaynak sularının yollarını bozuyorlar, köylülerin asırlardır kullandığı kaynak suları kesiliyor, Aksu Vadisi örneğinde olduğu gibi bir çok vadide tünel açmak, beton yapmak  için kullandıkları patlayıcı ve kimyasallar suları zehirliyor, balıkları öldürüyor" dedi. 

Bakan Eroğlu’nun HES’ler sayesinde taşkınları önleyecekleri yolundaki açıklamalarının da gerçek dışı olduğunu belirten Okumuşoğlu, HES’lerin su tutmadığını,gelen anlık debilerin olduğu gibi kanala,tünele yada borulara aktarıldığını, derelerin ortalama debisine göre projelendirilen su iletim hattı  kapasitesi en büyüklerden biri olan İkizdere üzerindeki Cevizlik Hes santralinde bile 40 m3/sn civarında bir debinin yataktan alınabileceğini, halbuki İkizdere’nin taşkın döneminde debinin 300m3/sn’ye kadar yükseldiğini, dere üstüne yapılacak hiçbir HES’in taşkını önleme gibi bir işlevi olamayacağını  belirtti.  

Bakan Eroğlu’nun "HES’ler enerji ihtiyacımızı karşılamak için zarurettir" açıklamasın da gerçekden uzak olduğunu ifade eden Okumuşoğlu "Bakanın kendi verdiği rakamları doğru kabul etsek dahi, 2000 civarındaki nehir tipi HES projesinin tamamı bitirilse, 2020’de 500 bin GWatt elektrik tüketmesi beklenen Türkiye’nin ihtiyacının %10’unu bile karşılayamayacak. Artan ihtiyaç dikkate alınırsa ilerki yıllarda bu pay daha da düşecektir ama yok edilen doğanın bir daha geri kazanılması mümkün değildir" dedi. Her yıl sadece kayıp ve kaçakların kaynaklanan kaybımızın HES’lerin getirisinden fazla olduğunu ifade eden Okumuşoğlu "Vadilerimizi talan etmek yerine kayıp ve kaçakları önlesek bütün derelerimiz de kurtulmuş olur" dedi

KAYNAK:NTVMSNBC YEŞİL HABER


Hiç yorum yok: