Sayfalar

KAÇAK AVCILAR "ÇENGEL BOYNUZLU" SOYUNU KURUTTU

Kaçkar dağlarında yapılan araştırmada, yok olma tehdidi nedeniyle karşı karşıya bulunan çengel boynuzlu dağ keçilerinin korunmasına yönelik çalışmalar sürerken bu türün giderek yok olduğu, Kaçkar dağları'nda sayılarının 100éün altına gelirediği belirlendi. Bu tür için en büyük tehdidi kaçak avcıların oluşturduğu belirtildi.

Türkiye'de nesli tükenme tehtidiyle karşı karşıya bulunan çengel boynuzlu dağ keçilerinin korunmasına yönelik çalışmalar sürerken bu türün giderek yok olduğu Kaçkar Dağlar'nda sayılarının 100'ün altına gerilediği belirlendi. Bu tür için en büyük tehtidi kaçak avcıların oluşturduğu belirtildi.

ODTÜ Biyoçeşitlilik ve Koruma Laboratuvarı Yaban Hayatı Uzmanı Hüseyin Ambarlı "Geçmişte Doğu Karadeniz dağları başta olmak üzere kuzeydoğuda Ordu'nun Mesudiye ilçesin'nden Rize'nin İkizdere sınırına kadar yaşam alanı bulunan tür, bu alanda malesef yok oldu" dedi. Çengel boynuzlular için en büyük tehtidin kaçak avcılık olduğuna dikkati çeken Ambarlı, diğer tehlikelere de şöyle değindi:

HELİSKİ TEHTİDİ

"Dağların zirvelerine yakın yerleri seçen yaban keçileri, özellikle çığ tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Ayrıca dağlara helikopter aracılığıyla bırakılan kayakçıların "heliski" adı verilen kayak sporu dabu hayvanların ürkmesine, yavrularını kaybetmesine, hatta düşük yapmalarına neden olabiliyor. Helikopterlerin ve kayakçıların etkisiyle çığ oluşabiliyor.

Besin zinciri bozuluyor 

Türün yok olmasının besin zincirini olumsuz etkileyeceğini ifade eden ambarlı, "ekosistemde birincil otçul tüketici olarak besin pramidinin tabanında yer alan ve bu yüksekliklerde yaşayan tek otçul memeli olan çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, kurt ve parsın avları arasında yer alıyor. Bu türün yok olması, besin kaynaklarından biri azalan yırtıcıların da sayısının zalmasına ve evcil hayvanlara zarar vermelerine neden oluyor." diye konuştu. 

KAYNAK:HABERTÜRK

Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi değerli dostlar ormanların ne kadar çok korursak ve içerisindeki hayvanları ne kadar çok koruma altına alırsak hem küresel ısınmaya karşı biraz önlem almış oluruz hem de içersindeki hayvanların yaşaması nedeniyle besin zincirini bozmamış oluyoruz. Öncelikle yapılması gerekenler (yani biyolojik çeşitliliği korumak için), orman bekçilerinin sayılarının arttırılması ve kaçak avcılıkla çok yüksek seviyelerde kanunlar çıkarılması buna ilavaten milli park sayılarının arttırılması gerekir. Ancak böyle bir uygulama ile bu olayın üstesinden gelinebilir.  


  

Hiç yorum yok: