Sayfalar

Kurutulan Akgöl Yeniden Hayata Dönüyor


Konya'nın yunaj ilçesinin hemen kuzeyinde yer alan, ama daha sonra tarla kazanmak amacıyla 1984 yılında DSİ tarafından kurutulan, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Akgöl, yeniden hayata dönüyor. 

Kuş araştırmaları derneği (KAD) sitesindeki habere göre, kurutulduktan sonra çok büyük çevre sorunları yaşanmaya başlanan ve tarımsal ekonomisi çöküşe geçen bölgedeki vatandaşlar, "gölümüzü geri istiyoruz" dediler. 

Bunun üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı ile DSİ, sulak alanın restore edilmesine karar verdi ve KAD'dan bir fizibilite çalışması yapılamsını istedi. KAD'ın araştırmasına göre, yapılacak bentler ve drenaj kanallarının kapatılamsıyla sulak alan tekrar kazanılabilir. KAD'ın raporunda sulak alana su kuşlarının üreyebileceği 3 adacık yapılmasıda önerildi. restorasyon çalışmasını önümüzdeki günlerde DSİ gerçekleştirecek.

"GÜLÜMÜZÜ İSTİYORUZ"

 Antalya'nın Elmalı İlçesin'deki Avlan Gölü de 1970'li yıllarda toprak kazanmak amacıyla kurutulmuş ama, bölge daha sonra çok hızlı çevresel yıkıma ve ekonomik kayıpalra uğramıştı. Bu durum üzerine bölge halkı "Avlan'ı geri istiyoruz" kampanyuası başlatmış ve 2000'li yıllarda göl tekrar kazanılmaya başlanmıştı.

Hiç yorum yok: