Sayfalar

Küresel ısınma çayın tadını bozdu

Hindistan'ın Assam eyaletinde çay yetiştiricileri, iklim değişikliği yüzünden dünyaca ünlü çaylarının tadının değişmesinden şikayet ediyorlar.

Hindistan'ın çay üretimi merkezi sayılan tropik Assam eyaleti, ülkenin toplam çay üretiminin yüzde 55'ini, Hindistan ise dünya çay üretiminin yüzde 31'ini karşılıyor.
Ancak Assam'da hava sıcaklığının yavaş yavaş yükselmesi ve yağışlardaki değişiklikler yüzünden çay üretimi düştü.
Çiftçiler, bunun yanı sıra çayın özel tadı ve kokusunda da değişiklik olduğunu belirtiyor. En çok da çayın tadının değişmesine üzülen çiftçiler, hükümetten bu konuda bilimsel araştırma yapılması için yardım bekliyor. Assam 2007'de 564 bin ton çay üretirken, 2009'da üretim miktarı 487 bin tona düştü. 2010'un hasılatının ise 460 bin tona düşeceği tahmin ediliyor. Eyalette ise ortalama sıcaklık son 80 yılda 2 derece yükseldi yükselmeye devam ediyor.

KAYNAK:HABERTÜRK

Hiç yorum yok: