Sayfalar

Bu da baraj göçü

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yaşayanlar, bölgedeki 4 barajın su havzalarını kuruttuğunu ve tüm tarımsal üretimi yok ettiğini söylüyorlar. Yöredeki köylüler evlerini terk ediyorlar... 


Tabiat harikası Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde, bölgenin içme suyu ihtiyacını karşılayan 4 barajın su havzalarını kuruttuğu ve tüm tarımsal üretimi yok ettiği öne sürülürken, yöredeki köylülerin evlerini terk ettiği bildirildi.

Ankara'nın içme suyu ihtiyacının karşılandığı Kurtboğazı, Eğrekkaya, Bayındır ve Akyer barajlarının Kızılcahamam'a 12 ile 28 kilometre uzaklıkta bulunduğunu belirten yöre halkı, geçen yıl yapımına başlanan Doğanözü Barajı'nın da tedirginlik yarattığını belirtiyor.

Kızılcahamam Belediye Başkanı Coşkun Ünal, Ankara'nın su ihtiyacını karşılayan barajların büyük bölümünün kendi ilçelerinde bulunduğunu vurgulayarak, bu durumun kentteki doğal yaşam için büyük bir tehlike oluşturduğunu iddia etti.

Çamlıdere Barajı'nın da ilçelerindeki Çeltikçi bölgesi ve Alicin Deresi'ni yok ettiğini savunan Ünal, özellikle Eğrekkaya ve Akyer barajlarının bölgedeki su havzalarını kuruttuğunu ve doğal güzellikleri yok ettiği bilgisini vererek, şöyle konuştu:''Barajların ilçemize hiçbir katkısı yok. Çünkü buradaki barajların suyundan herhangi bir gelir elde edemediğimiz gibi ilçemizdeki su havzalarımız da kuruyor. Su kayraklarımızın kuruması nedeniyle yöremizdeki tarımsal faaliyetler yapılamıyor. Örneğin fasulye, pirinç ve kabak gibi tarımsal ürünler ile balıkçılık yapılamaz hale geldi. Bu arada Kızılcaören ve Çağan dereleri ile Kirmir Çayı, söz konusu barajlar nedeniyle adeta katledildi.''

ASIL TEHLİKE İNŞASINA BAŞLANAN 5'İNCİ BARAJBelediye Başkanı Ünal, yıllar önce Kızılcahamam'ın çevresinde inşa edilen barajların sulama amaçlı yapıldığını ancak çaman içinde içme suyu için kullanılmaya başlandığını vurgulayarak, ''İlçemiz için asıl tehlike Kızılcahamam'ın 15 kilometre yakınındaki Deli Havzası'na yapılan Doğanözü Barajı'dır. Barajların 5 kilometre çevresine konut inşa etme yasağı ile 20 kilometre çevresinde izinsiz hiçbir faaliyette bulunulamaması, buradaki sosyal yaşamı bitirecek'' dedi.

Sulama suyu olarak geçen yıl yapımına başlanan Doğanözü Barajı'nın içme suyu için kullanılmamasına yönelik ilgili makamlara dilekçe verdiklerini anlatan Ünal, sözlerini şöyle tamamladı:''Bayındır Barajı ile Çeltik Vadisi'ndeki çeltik üretimi bitirildi. Biz en azından Doğanözü Barajı'nın sulama amaçlı kullanılarak, yöredeki tarımın devam etmesini istiyoruz. Ama bu baraj içme suyu için kullanılırsa hem tarımsal hem de çevresel anlamda tüm güzellik yok olacak.

Baraj etrafındaki köylerde ev yapımına ve tarımsal faaliyetlere izin verilmediği için ilçemizin çevresindeki köylerde nüfus hızla azaldı. Kızılcamam'a bağlı 104 köyde yaşayanların sayısı toplam bin civarına düştü. Termal güzellik merkezi Kızılcahamam'ın doğal güzelliklerinin ve sularının katledilmemesi gerekir. İlçemizin sularını içme suyu olarak evlere götürürken doğal güzelliklerimizi öldürürseniz, bizim hedeflediğimiz yolda yürüme şansımızı da yok edersiniz.''

KAYNAK:NTVMSNBC YEŞİLHABER

Hiç yorum yok: