Sayfalar

Çevreyi kirleten iklim zirvesi


Meksika'nın Cancun kentinde yapılan iklim konferansının, 25 bin ton karbondioksit emisyonuna yol açacağı belirtiliyor. 

ANKARA - Sera gazı emisyonlarının azaltılması ve ısının yükselmesinin önlenmesi amacıyla Cancun'da yapılan zirveye gelen 15 bin kadar delege ve çevrecinin Meksika'ya uçuşu, transferleri, otel ve yemeklerinin yol açtığı sera gazı yayılımının, ortalama bir Afrika ülkesinin iki haftalık sera gazı emisyonuna eşit olduğu bildiriliyor.
Konferansı düzenleyenler, bu emisyonu telafi etmek için ağaç dikileceğini ve çiftçilere ormanları korumaları için para ödeneceğini açıkladılar.
Bunun yanı sıra, 43 milyon dolara mal olan ve 10 Aralık'ta sona erecek konferansa katılanlardan arta kalan atıkların dönüştürüleceği belirtiliyor. Ancak bunların en yakın atık dönüştürme tesisine gönderilmesi için 1300 kilometre yol katetmesi gerekiyor.

Bunun yanı sıra, 43 milyon dolara mal olan ve 10 Aralık'ta sona erecek konferansa katılanlardan arta kalan atıkların dönüştürüleceği belirtiliyor. Ancak bunların en yakın atık dönüştürme tesisine gönderilmesi için 1300 kilometre yol katetmesi gerekiyor.
Kopenhag'da geçen sene yapılan iklim konferansında 5 bin ton karbondioksit atmosfere salınmış ancak konferanstan çevreyi koruyacak bir sonuç çıkmamıştı.

KAYNAK:NTVMSNBC YEŞİLHABER 

Burada gerçekleştirilen olayda; aslında oraya toplanan insanların görevi, Dünya'da en fazla sera gazı üreten ülkeleri tespit etmek (ki, bunlar belli zaten) ve yapılacak değerlendirme de bu ülkelere maddi yönden yarar sağlamak birde ülkelerdeki  çevre sağlığı bilincini geliştirmek. Bu kadar Bilim Adamı, Prof, Dri Mühendis tolanıyor ve sonuçta bir yarar sağlayacak herhangi bir sonuç çıkaramıyolar. Bence burada en önemli tespit şu olması gerekir, 

1. Hangi ülkeler en çok çevre kirliliği yaratıyor. Biz bunları nasıl önleriz acaba? diye kendi kendilerine sormalıdırlar?
2.Ülkelerde çıkan Orman Yangınlarına acil önlemler alınması ve Ormanları korumak için ülkelere çevre bilinci hakkında eğitim verilmesi ve orman bekcilerinin yeterli sayıya ulaştırılması.
3.Doğal afetlere sebep olan oluşumları (meteoroloji olayları) takip ederek, bu olayları gerçekleştirecek asıl sebepler araştırılmalı ve destek verilmeli, (bu alanda yetişecek iklimbilimci sayısının artması). Aslında bu olaylar doğal afet değil hepsi İnsanların oluşturdukları kirlilikle ortaya çıkmış sorunların bir ifadesidir. İklimin dengesi bozulmaya elverişli olduğu için bu olaylar gerçekleşiyor.
4. I. Sınıf su kaynaklarının çok ciddi bir şekilde korunması sağlanmalıdır, bu konferansta. Çünkü gelecekte çok büyük su sıkıntısı çekeceğiz. 
5.Hava kirliliğine sebep olacak bütün ülkelere Hava kirliliği konusunda çok ayrıntılı bir şekilde bilgi verilmesi ve o ülkelerin bu bilgileri yasalar haline getirmesi gerekir. Bu zaten var demeyin Çünkü, dünya'da pek çok ülke bu ayrıntıları hiç önemsemiyor,
6.Ülkelerdeki yenilenemeyen enerji kaynakları kullanımını minimum seviyeye indirerek ve Rüzgar, Güneş, gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendirilmesi konusunda yine ayrıntılı bir dosya gönderilmesi, bu dosyayı yasa haline getirilmesi sağlanmalıdır,
7.Termik Santraller, Nükleer Santraller, Kimya Maddesi Üretim Fabrikaları, Silah Fabrikaları, Nükleer Silah Üreten Tesisler en düşük seviyeye gelecek şekilde olmalıdır.

Hiç yorum yok: